subota, 2. veljače 2019.

alergija ili prehlada, razlike





Kako razlikovati prehladu od alergije?


Koliko puta ste vidjeli osobu kako kiše, suze joj oči, ima začepljen nos i kašlje, pomislili ste da li je to prehlada ili alergija? Kako razlikovati prehladu od alergije, je li to prelazno i ​​trebamo li biti u blizini takvih ljudi? To su pitanja koja si često postavljamo. Jesen i zima predstavljaju vrijeme alergija i prehlada, što nameće pitanje kako razlikovati alergiju od prehlade. Postavljanje ispravne dijagnoze važno je kako bi se na pravi način pristupilo liječenju.


Šta je alergija?


Alergija je preosjetljivost na pojedine tvari / alergene/ . Kod zdravih ljudi takve tvari su potpuno bezopasne. Kod osoba koje su osjetljive u dodiru s alergenima dolazi do upale sluznice nosa. Javljaju se prvi simptomi kao što su kihanje, suzenje očiju svrabež očiju i nosa, što dovodi do začepljenog nosa ili curenja istog.


Vrste alergije


Postoje razne vrste alergija a uglavnom se dijele na sezonske ili cjelogodišnje. Sezonske alergije se javljaju u određenom periodu i to u proljeće i u jesen. Tijekom proljeća zbog peludi biljaka i stabala, a tijekom jeseni zbog peludi korova (ambrozija).Osobe koje su alergične na pelud teško mogu izbjegavati pelud koji vjetar raznosi pa se može naći i na mjestima gdje mislite da ga nema. Moguće je biti alergičan na više biljaka pa postoji mogućnost da će takve osobe imati poteškoće i u proljeće i u jesen. Najčešći alergijski poremećaji su alergijski rinitis-rinosinuitis, rinokonjunktivitis i alergija na pelud.

Cijeli tekst na našoj stranici (niksic.biz)

Nema komentara:

Objavi komentar