subota, 16. svibnja 2020.

Prehrana kod bolesti zglobova - gihta

Prehrana kod bolesti zglobova - gihta

U današnje vrijeme veliki broj populacije pogotovo muškarci imaju problem s otečenim i bolnim zglobovima. Često to ne povezujemo s radom bubrega i načinom ishrane.
Izloženi smo stalnoj žurbi,stresu, neredovnoj i nepravilnoj  ishrani što može dovesti do gihta. 

Giht je bolest koja nastaje kao poremećaj u metabolizmu mokraćne kiseline. Dolazi do odlaganja soli mokraćne kiseline koje nazivamo urati, u obliku kristala u kostima, hrskavici ili u sinovijalnoj  tekućinu zgloba.

Bolest se u početku manifestira akutnim napadima boli u zglobovima zbog izuzetno oštrih kristala mokraćne kiseline koja se nakuplja u zglobovima.

Mokraćna kiselina je spoj koji nastaje u našem organizmu kao završni produkt razgradnje purinskih baza. To su dušikom bogati spojevi koji ulaze u sastav svih nukleinskih kiselina, pa prema tome i velikog broja namirnica životinjskog podrijetla. Mnogo purina sadržano je i u kvascima.

Kasnije, tijekom nastanka kronične bolesti, često dolazi do stvaranja naslaga soli mokraćne kiseline-urata u samim zglobovima i oko njih. Dolazi do deformacije zglobova a u kroničnoj fazi dolazi do bolesti lezije bubrega i pojava bubrežnih kamenaca .

Na učestalost pojave ove bolesti utiču nasljedni čimbenici, navike i način prehrane. 

Više na našem Web sajtu:niksic.biz


Nema komentara:

Objavi komentar