srijeda, 26. prosinca 2018.

Danci odgajaju najsretniju djecu!?

Danci uzor drugima u odgoju djece!?

Istraživanja pokazuju da Danci odgajaju najsretniju djecu svijeta: Roditelji moraju disati da bi djeca disala!

Danci su, po mnogim istraživanjima, najsretnija nacija na svijetu! Evo kako oni odgajaju djecu …
Za danske roditelje se kaže kako mogu biti uzor svim roditeljima koji žele promijeniti način razmišljanja i shvaćanja uloge roditelja .
Potrebno je unijeti  više zadovoljstva i sreće u tu ulogu.
Amerikanka  Kristen Podulka  je dvije godine živjela u Danskoj sa svojom obitelji. Za to vrijeme je promatrala danske roditelje i djecu i uočila je razliku u shvaćanju roditeljstva . Danci su po mnogim istraživanjima najsretnija nacija na svijetu i upravo tako i odgajaju svoju djecu. Neke osobine danskih roditelja mogu biti za uzor svima.  Svi  koji  u odgoj djece žele unijeti više sreće na obostrano zadovoljstvo.R

Roditelji moraju disati da bi i djeca disala


U Danskoj je pravilo da djeca idu u vrtić i država plaća vrtić svima. Tako da roditelji imaju, čak i ako rade od kuće, vrijeme i prostor za samoću i nesmetan rad.

U slučaju opasnosti u zrakoplovu, posada leta upućuje prvo majke da stave maske za kisik na lice. Tek nakon što majka može disati, ona može pomoći djeci “. Vole objasniti Danci ovu praksu vrtića za sve. “Znate li zašto?              Jer ako majka ne dobije priliku da diše, ni djeca ne mogu disati. “
  • Zaboravite na roditeljske strahove
    U Danskoj  djeca nisu  prezaštićena. Nema one  paranoične američke sheme “sve živo mora biti baby-proof”. Ona  je bazirana na strahu. Zanimljivo je da u većini danskih škola postoji prostor za loženje vatre. Sigurno se pitate zašto. Imaju oni centralno grijanje, to nije vatra za grijanje učionica. To je predviđeno   kako bi djeca mogla prepeći kruh.  Osim  toga u  učionicama gore svijeće. Nitko ne paničari zbog toga što bi se netko mogao opeći. Danci su neustrašivi i redovito djecu izlažu kontroliranim opasnostima, kaže gospođa Kristen .
  • Nema biranja
  • Danci ne vjeruju  previše u mogućnost izbora, već je smatraju zbunjujućom i nepotrebnom.  Svaki dan djeci za doručak pakiraju isto jelo.  Svi roditelji djeci svaki dan pakiraju potpuno istu užinu. To je  namaz na raženom kruhu, cijele mrkve i cijele, ne oguljene jabuke

djeca i rod4
  • Obitelj je na prvom mjestu
    Radno vrijeme u Danskoj je do 16 sati  i nitko ne ostaje duže. Svi istovremeno odlaze po djecu.  Sprema se zajednička večera uz obiteljsko druženje.  Dci imaju riječ  “hygge”
    (riječ znači topli sjaj svijeća).  Kojom opisuju  toplu obiteljsku atmosferu  druženja s dragim osobama.  Uz večernji obrok i sjedenjem za stolom  uživaju u razgovoru . Priča se  o velikim i malim stvarima , dobrim i lošim. To je period dana kada Danske obitelji promišljeno stvaraju takvu atmosferu i okupljaju  obitelj i prijatelje.  Večer je prioritet tijekom dana i ona pripada obitelji.
  • (Više na našoj web stranici)

Nema komentara:

Objavi komentar