utorak, 20. studenoga 2018.

Lavanda, od mirisnih kupki starih Rimljana do danas


Lavanda, od mirisnih kupki starih Rimljana do danas




Lavanda, od mirisnih kupki starih Rimljana do danas


Stari su se Rimljani kupali u mirisnim kupkama u koje su dodavali lavandino ulje. Koristili su i sušenu lavandu kod crkvenih obreda i kod poroda.

Ljekovita svojstva lavande prvi spominje Hildegard od Bingena u 12. st. a ime je dobila od latinske riječi “lavare” što znači prati. U pučkoj medicini ljekovita djelovanja lavande su višestruka. Od kupke i toaletne vode, za tjeranje moljaca, kao začin i u liječenju mnogih bolesti.

Lavanda kroz povijest

Lavanda se korisni više od 2000 godina .Lavanda (despik, despić, trma, tierma, lat., Lavandula) je  rod biljaka iz porodice Lamiaceae.

Rasprostranjene su diljem Mediterana, pa sve do Afrike i jugoistočnih predjela Indije. To su jednogodišnje ili višegodišnje travolike vrste i grmovi .

Radi se o vrlo rasprostranjenoj kulturi koja se diljem svijeta uzgaja u dekorativne svrhe ali za komercijalnu upotrebu. Lavandu možete sresti i kao samoniklu biljku da raste u prirodi.

lavanda u ProvansiStari Grci su također koristili lavandu ali u medicinske svrhe. Poznati je grčki liječnik i botaničar Dioscorides koristio njezine ljekovite sposobnosti. Ublažavanje  smetnji pri disanju i kao prirodni laksativ.

/ Opširnije / 

Nema komentara:

Objavi komentar