ponedjeljak, 23. rujna 2019.

Bolovi U Zglobovima

Problemi sa zglobovima među populacijom srednje i starije životne dobi, sve su češći. Prema statističkim podacima, bolovi u zglobovima i mišićima jedan su od najčešćih razloga posjeta liječniku.
Zglobovi, zajedno s kostima i mišićima, čine sustav koji tijelu pruža stabilnost i zaštitu te omogućuje pokret. Prema posljednjim podacima, više od 80% odraslih osoba stalno ili povremeno pati od bolova i upala u zglobovima i mišićima zbog čega im i uobičajeni, svakodnevni pokreti mogu predstavljati velik problem. Najčešći uzrok su reumatske bolesti, osteoartritis, sportske ozljede, smanjena tjelesna aktivnost te povećana tjelesna težina. Bol u koljenu je najčešća, zatim bol u ramenu i kuku, no neugodna bol može zahvatiti bilo koji dio tijela, od ramena do gležnja. S godinama zglobovi bole sve jače i češće.

Koljeno i njegova struktura


Koljeno je vrlo teško opterećen zglob da se brine o većini pokreta tijekom dana. Stajanje i trčanje, sjedenje, čučanje ili klečanje – koljena su potrebna za sve. Osim toga, samo ligamenti i mišići drže zajednički spoj. Iz tog razloga, koljeno u odsutnosti mišića, debljina( pretilost) ili deformacije, poput X ili O-noge, vrlo je napunjena, često izravno preopterećen. Pretjerana tjelovježba također može dovesti do bolesti koljena zglobova. U slučaju rekurentne ili iznenadne masivne boli zglobova koljena, u svakom slučaju treba hitno konzultirati liječnika.
Kako bismo spriječili ili ublažili takve tegobe, potrebno je na vrijeme promijeniti životne navike, tj. utjecati na faktore koje možemo promijeniti.

Nema komentara:

Objavi komentar