nedjelja, 22. rujna 2019.

Rekreacija starijih osoba

Sportske su aktivnosti odlično rješenje za održavanje snage i produženje života, zato je rekreacija starijih osoba i fizička aktivnost jako važna. Budite aktivni i zadržati ćete svoju mladost i vitalnost!


Fizička aktivnost je za svakog

Svaka osoba je, bez obzira na godine života sposobna za određenu vrstu fizičke aktivnosti.
To je u stvari odlučujući faktor za kvalitetan stil života, koji ujedno spriječava i smanjuje različite fizičke i psihičke promjene koje su vezane za starenje. Starost nikako ne predstavlja ograničavajući faktor za vježbanje.
Stariji muškarci i žene mogu s godinama znatno poboljšati kako kondiciju i snagu, tako i ravnotežu i pokretljivost.
Fizička aktivnost čak djeluje tako što može pozitivno uticati na razne psihološke faktore i kvalitetu života starijih

Ključ zdravlja i vitalnosti

Pasivnost i starost su zajedno veliki faktor rizika za razvoj bolesti, zato je rekreacija starijih osoba i fizička aktivnost jako važna Nesmetan rad organizma u starosti češći je kod osoba koje ostaju aktivne i znatno ukazuje na to da kronične bolesti, koje su u vezi sa starenjem, u određenoj mjeri ovise više od fizičke pasivnosti nego od samog starenja.
Funkcionalna sposobnost kod starije osobe ovisi od godina, spola, gena, bolesti, kao i od fizičkog i psihičkog načina života.
Fizička aktivnost i trening vode povećanju mišićne mase i mišićne snage i boljoj funkcionalnoj sposobnosti kada su u pitanju koordinacija, ravnoteža i pokretljivost, koje u svojoj osnovi smanjuju rizik povreda uslijed padova.
Dok starimo, vratni i slabinski dio kralježnice te udovi prestaju biti prilagođeni za nagle ili snažne pokrete. Stoga je za starije osobe obavezno postupno se početi baviti bilo kojim sportom, prvo sporije, potom lagano ubrzanije.
Za starije osobe sportske su aktivnosti odlično rješenje za održavanje vitalnosti i produženje života. No, treba se čuvati povreda.

Nema komentara:

Objavi komentar