ponedjeljak, 14. listopada 2019.

Povratak u prirodu

Došla nam je jesen, a poslije nje doći će i zima. Sve više vremena provodimo u zatvorenom, često pregrijanom i suhom zraku. Izloženi smo vještačkom svjetlu koje ne može zamijeniti pravo, sunčevo, koje je u mnogim procesima nužno.

Kada noći postanu  duže,  ne samo da primamo manje sunčeve svjetlosti, nego smo i duže uvečer kod kuće, uz TV i PC ekrane, mobilne telefone. koji zrače elektromagnetske talase koji nisu baš poželjan okoliš.
Uz sve to, hladnije i kišovitije vrijeme  utječe na naše ponašanje i pridonosi višku bezvoljnosti, umoru, pojačanom apetitu.
Zbog svega toga je više nego ikad potrebno da se  vratimo prirodi i boravimo u njoj što više kako bi nadoknadili izgubljeno.
Svima nama cilj je osjećati se bolje, osjećati se uvijek izvrsno, a za tako nešto potrebno je poduzeti akciju.

Mi smo dio prirode, priroda je dio nas…

Preporučljivo je:
1. Biti tjelesno aktivan. Mnoga istraživanja pokazuju da osobe koje su aktivnije imaju jači imunosni sustav, jer tjelesna aktivnost može povećati broj imunoglobulina, spojeva imunosnog sustava koji se prvi bore protiv infekcija.  Veoma važnu ulogu u postizanju i održavanju dobre kondicije organizma imaju redovita umjerena tjelesna aktivnost te dovoljan broj sati sna.
2. Hraniti se pravilno. Ulaskom u zimu broj svježih namirnica na našim jelovnicima neminovno se smanjuje, a tržnice nisu toliko šarene kao u drugim godišnjim dobima. Uz malo mašte moguće je  obogatiti zimski jelovnik i učiniti ga zdravim, ukusnim i hranjivim.  Naravno, “zaštitna” hrana ne može djelovati preko noći ili kad se znaci slabosti već pojave. Samo dobro izbalansirana prehrana kroz dulje vrijeme može učinkovito podići obrambene snage organizma.

Hodanje je put do zdravlja (provjerite zašto)



Nema komentara:

Objavi komentar