srijeda, 26. prosinca 2018.

Bolje spriječiti nego liječiti

Prehrana u hladnim danima za dobar imunitet

 imunitet i prehlada

Prehrana u hladnim danima za dobar imunitet

S dolaskom hladnih dana kreće vrijeme prehlada i gripa i potrebno je zaštititi organizma i pojačati imunitet dobrom i kvalitetnom ishranom .
Pripremimo svoj organizam za hladne dane po onoj narodnoj poslovici :

Bolje spriječiti nego liječiti
Znamo da zdravlje prvenstveno ovisi o načinu ishrane i fizičkim aktivnostima i predlažemo:
Smanjiti stres ili ublažiti njegove posljedice i spavati najmanje 7 sati dnevno.
Jedite hranu koja je bogata prehrambenim vlaknima (voće, povrće, žitarice…).
Svakodnevno pijte barem litru i pol tekućine (biljni čajevi).
U prehrani koristite što više mliječnih proizvoda dobivenih fermentacijom (acidofilno mlijeko, jogurt, mladi sir.
Uzimajte dodatni vitamin C u obliku vitaminskih napitaka i cink kao dodatak prehrani.
Smanjiti unos rafiniranog šećera i alkohola .
Svakodnevnu prehranu organizirajte tako da jedete manje i češće obroke tijekom cijelog dana (5 obroka).
Hodajte kad god vam se pruži prilika. Time držite svoje mišiće i zglobove u stalnoj formi.

Jesenska košarica nam donosiimunitet i prehlada1


Visoko vrijedno i kvalitetno voće kao što su grožđe, jabuke i kesten .
Grožđe
Ukusno i  hranjivo , sadrži spojeve koje nazivamo bioflavonoidima.
To su tvari koje posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal, što znači da štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Osim folne kiseline grožđe sadrži i silicij koji je bitan za zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju.
Jabuke
Dobre i zdrave iz više razloga. Zahvaljujući sadržaju pektina (netopljivog vlakna koje bubri u doticaju s vodom), jabuka u želucu stvara dodatni osjećaj punoće i sitosti.
Ima malo kalorija a sadrži i fruktozu, šećer koji može zadovoljiti želju za slatkim a da pritom ne izazove velike promjene glukoze u krvi.
Ako ogulimo jabuku ili ju skuhamo bit će dobra hrana za žučne bolesnike, osobe s bolestima debelog crijeva i čirom na želucu.
Jabuka se preporučuje također i osobama koje pate od šećere bolesti ,bolesti srca, jetre i bubrega.
Pri kroničnim proljevima, komplikacijama u trudnoći i dugotrajnom gladovanju.
Kesten
Posjeduje veliki energetski kapacitet, obiluje škrobom  a siromašan je mastima i daje upola manje kalorija od jednake količine oraha.
Kesten bi trebale jesti osobe koje boluju od kroničnih reumatskih bolesti, a preporučuje se i za sprječavanje prijevremenog starenja.

Simptomi gripe ili virusne prehlade

Svima su nam već poznati simptomi kao što su curenje iz nosa, kašalj i drhtavica,
Prate ju i povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i pretjerani umor…

imunitet i prehlada2Prehrana za vrijeme gripe ili virusne prehlade

Ako vas ipak svladaju simptomi gripe ili virusne prehlade treba konzumirati dosta biljnih čajeva s medom, obroci moraju biti lagani ali bogati složenim ugljikohidratima.
Od jela važno je da obroci budu s dosta tekućine, kao što su mesne juhe ili juhe od povrća, kao što je juha od luka. Crveni je luk bogat antioksidansima flavonoidima.
Te tvari, poput vitamina C i E te nekih minerala (cinka, bakra, selena) jačaju obrambeni sustav organizma.
U prehranu tada treba uvrstiti tjesteninu, rižu, krumpir i dosta kruha od integralnog brašna. Po mogućnosti obogaćenog sjemenkama sezama (kalcij), suncokreta (vitamin E), lana (izvor esencijalnih masnih kiselina) i soje (izvor esencijalnih aminokiselina).
Od povrća treba istaknuti mrkvu, špinat, blitva i brokula bogate su beta-karotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A.
Naranče, kivi, radič, peršin i paprika sadrže velike količine vitamina C .
Vitamin A jača imunitet i djeluje na oporavak i regeneraciju sluznica gornjih dišnih putova.
Vitamin C poznati je antioksidans i faktor koji pomaže jačanju imunološkog sustava.
Češnjak se već dugo primjenjuje u suzbijanju nakupljanja sluzi i katara, u liječenju grlobolje. Poznat je i po tome da snižava povišenu tjelesnu temperaturu, te općenito, pomaže organizmu u borbi protiv crijevnih i dišnih infekcija
Kvalitetna, dobra i raznolika prehrana je pola zdravlja .

Nema komentara:

Objavi komentar