srijeda, 26. prosinca 2018.

Durijan, kralj voća, smrdljiv, ukusan i jako zdrav

Durijan, kralj voća, smrdljiv, ukusan i jako zdrav

Kada govorim o durijanu, kralju voća moram vam reći da okusom podsjeća na najfiniju kremu od badema a mirisom na pokvarena jaja, javni toalet ili farmu svinja.
Ako niste probali ne možete ni zamisliti ništa slično.
Ja sam s obitelji živjela u Indoneziji pune četiri godine u glavnom gradu Jakarti.  Imala sam prilike jesti durijan s ulice onako smrdljiv, ne baš naročito privlačan.
Kada bi susjedi u svom dvorištu otvorili taj veliki čudesni bodljikavi plod i počeli ga čistiti morali bi zatvarati prozore i vrata. Smrad se širio po cijelom kvartu.
Ali, uvijek postoji ono ali, ako znate što s tim divnim “mesom” iz oklopa, žućkasto bijele boje onda će te biti oduševljeni čarobnim okusom durijana.
Jednostavno kada izvadite unutrašnjost ploda stavite ga u plastičnu kutiju , hermetički zatvorite poklopac i stavite u hladnjak na par sati.
Kada poslije otvorite kutiju dobili ste najfiniju kremu s okusom badema .

To je naš durijan, kralj voća.


durijanDurijan raste na drvetu visokom i do 40 m a plodovi mogu biti teški do 8 kg.Plodovi su bodljikavi i jako ih je teško otvoriti.
To je egzotično voće koje raste u jugoistočnoj  Aziji i zbog njegovog neprijatnog mirisa ili ga volite ili ne.
Tajna je u karakterističnom mirisu kojeg je britanski prirodoslovac Alfred Russel Wallace svojevremeno usporedio s izmetom svinje koja se prejela trulog luka
Konzumiranje durijana je zabranjeno u hotelima, podzemnim željeznicama, zračnim lukama, autobusima, ali lokalno stanovništvo ga jednostavno obožava.
Cijena baš i nije mala u Kini jedna kriška a bude ih 5 u jednom plodu košta oko 100 jena ili 15 USD.
Na festival durijana u gradu Nanningu u južnoj Kini, 165 tisuća ljudi čekalo je u redu, željno da proba kraljevsko voće.
Uz neugodan miris među ljudima se proširio i mit o durijanu. Ljudi  koji konzumiraju durijan u kombinaciji s alkoholom mogu pretrpjeti kobne posljedice uslijed snažnih kemijskih reakcija.
No usprkos svemu ovo bodljikavo voće se još uvijek nalazi pri samom vrhu azijskih delicija.

Durijan u kolačima i sladoledu


Osim u svježem obliku durijan se koristi i za izradu bombona i sladoleda na Filipinima.
Za izradu kolača i torti na Brunejima, za palačinke i makarone u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije. U Indoneziji se još jede i kao tost a u Vijetnamu se izrađuju kondomi s okusom durijana.

Plantaže durijana 


Tajland je najveći proizvođač durijana ali u Maleziji ulažu u proširenje plantaža i smatraju to jako profitabilnim poslom.
Veliki broj kineskih turista dolaze u posjet voćnjacima gdje se uzgaja durijan i gdje odmah mogu i konzumirati to smrdljivo i slasno voće.
Turisti iz Singapura dolaze u jednodnevni izlet samo kako bi probali ovo voće.
U Singapuru se hrana ne smije jesti na javnim mjestima, a durian je prekrižen crvenom bojom.
Durijan kao antioksidant

Durijan ima velike nutritivne vrijednosti,
Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata koristan je kao prevencija od karcinoma, srčanih bolesti i moždanog udara. Smanjuje nivo kolesterola i regulira nivo šećera u krvi a smatra se i da ima izrazito afrodizijačko dejstvo.
Svakako probajte ovo kraljevsko voće ako vas put odvede u jednu ovih dalekih destinacija, neugodan miris je sastavni dio fantastične arome koja će vas oduševiti.

Nema komentara:

Objavi komentar