srijeda, 26. prosinca 2018.

Nangka - egzotika tropskih krajeva

Nangka- egzotično voće tropskih krajeva

 nangka-voće1

Ako volite razne ukuse i neobično egzotično voće, svakako probajte NANGKU - najveće egzotično voće tropskih krajeva.

Izgledom podsjeća na divovsko jaje dinosaura ili na zelenog vanzemaljca iz filmova naučne fantastike.
Uzgaja se u južnim i istočnim dijelovima Azije. Raste na drveću, manji plodovi su od pet do sedam kilograma, a ima ih koji narastu i do 45. Jedno drvo nangke ima i do 150 plodova tijekom godine.
Nangka2Osobno sam imala priliku jesti nangku u vrijeme kada sam s obitelji boravila četiri godine u Indoneziji. Vrlo često smo na jelovniku imali nangku kuhanu u kokosovom mlijeku i ukusom je podsjećala na svinjetinu. Hranjivo i ukusno jelo, prilagođeno vrućoj i vlažnoj klimi tijekom cijele godine.
S jednim plodom se može nahraniti cijela malo veća obitelj. Indonežanske obitelji kao i u ostalim dijelovima tropske Azije su mnogobrojne s puno djece.

Džinovsko voće – zamjena za svinjetinu

Nangka ima snažnu aromu i okus podsjeća na kombinaciju jabuke, ananasa i banane.Svaki plod ima stotine sjemenki, koje su odličan izvor vitamina, proteina i kalija.
Nutricionisti kažu da je nangka više od voća, s obzirom na višestruku primjenu.
Ima veliku hranjivu vrijednost i naučnici smatraju da bi se većim uzgojem mogao riješiti problem gladi u svijetu.
Nangka-3Vegetarijanci jako vole ovu neobičnu voćku, ukusnu i hranjivu. S obzirom na velike klimatske promjene, porast temperature i padavina uzgoj pšenice i kukuruza bi se u nekim dijelovima svijeta mogao smanjiti. Nangka bi zbog svojih nutritivnih svojstava mogla biti dobra zamjena .
Nangka je nacionalno voće Bangladeša, Indonezije, Indije, Malezije.  Bogato je mineralima, vitaminima, škrobom i vlaknima. Smatra se jako zdravom namirnicom jer nema zasićenih masnoća i kolesterola.
Jede se sirova, kuhana, sušena i pečena, od nje se prave poslastice i sladoled.
Uzgoj nangke je vrlo jednostavan, drvo i plod su otporni na štetočine, bolesti, visoke temperature i sušu.
Svi dijelovi biljke su od izuzetne vrijednosti . Lišće je hrana za domaće životinje. Stabla proizvode ljepljivu tvar koja se može koristiti kao ljepilo. Od kore nangke se dobije pigment koji daje smeđu boju za industriju, za bojanje tkanina a od stabla nangke se pravi namještaj, stolarija i muzički instrumenti,
Egzotično voće nangka snažnog i prijatnog okusa zatvoreno u velikom zelenom oklopu čeka na vas.

Nema komentara:

Objavi komentar