Nangka- egzotično voće tropskih krajeva
Izgledom podsjeća na divovsko jaje dinosaura ili na zelenog vanzemaljca iz filmova naučne fantastike.

S jednim plodom se može nahraniti cijela malo veća obitelj. Indonežanske obitelji kao i u ostalim dijelovima tropske Azije su mnogobrojne s puno djece.
Džinovsko voće – zamjena za svinjetinu
Nangka ima snažnu aromu i okus podsjeća na kombinaciju jabuke, ananasa i banane.Svaki plod ima stotine sjemenki, koje su odličan izvor vitamina, proteina i kalija.
Nutricionisti kažu da je nangka više od voća, s obzirom na višestruku primjenu.
Ima veliku hranjivu vrijednost i naučnici smatraju da bi se većim uzgojem mogao riješiti problem gladi u svijetu.

Nangka je nacionalno voće Bangladeša, Indonezije, Indije, Malezije. Bogato je mineralima, vitaminima, škrobom i vlaknima. Smatra se jako zdravom namirnicom jer nema zasićenih masnoća i kolesterola.
Jede se sirova, kuhana, sušena i pečena, od nje se prave poslastice i sladoled.
Jede se sirova, kuhana, sušena i pečena, od nje se prave poslastice i sladoled.
Uzgoj nangke je vrlo jednostavan, drvo i plod su otporni na štetočine, bolesti, visoke temperature i sušu.
Svi dijelovi biljke su od izuzetne vrijednosti . Lišće je hrana za domaće životinje. Stabla proizvode ljepljivu tvar koja se može koristiti kao ljepilo. Od kore nangke se dobije pigment koji daje smeđu boju za industriju, za bojanje tkanina a od stabla nangke se pravi namještaj, stolarija i muzički instrumenti,
Egzotično voće nangka snažnog i prijatnog okusa zatvoreno u velikom zelenom oklopu čeka na vas.
Nema komentara:
Objavi komentar