utorak, 8. listopada 2019.

Vrući napitak - Čaj

Čaj je religija umjetnosti života(OK)


Čaj je biljka latinskog naziva Camellia sinensis od čijeg se lišća i drugih dijelova spravlja vrući aromatični napitak blago gorkog i oporog mirisa koji se također naziva čaj. (Wikipedija)

Iako za šalicom čaja mnogi posežu kad ih uhvati prehlada, čaj je mnogo više od običnog toplog napitka.  Kod nas je čaj uvriježen naziv za sve vrste biljnih napitaka, no među njima postoje velike razlike. Naime, naziv čaj preuzet je od Engleza koji ritualno ispijaju jaki, kavi sličan čaj.


Postoje 4 glavne vrste čaja: zeleni, crni, bijeli i Oolong, koji nastaju od iste biljke naziva Camellia sinensis. Svatko pije čaj na svoj način, a najbolji je onaj bez dodataka jer tada je najfiniji i upravo se tada može osjetiti njegova prava kvaliteta. Zeleni i crni najbolje je popiti ujutro jer razbuđuju i dobra su zamjena za kavu, a za ostatak dana i večer pogodni su čajevi koji imaju umirujući učinak, poput biljnih, voćnih, te kombinacije više vrsta od kojih možete napraviti i ukusni hladni čaj. Osim što je fin, čaj ima i ljekoviti učinak te svaki ima drugačije djelovanje i specifičan je po nečemu. Najbolji su čajevi oni u rinfuzi, jer su puno kvalitetniji, a posebnu pažnju treba obratiti na toplinu vode jer neki, posebice zeleni, ne smiju biti preliveni kipućom vodom zato što tada gube na svom učinku.

Biljni čajevi koji su najomiljeniji poput kamilice, mente, kadulje, lipe, su zapravo biljne infuzije odnosno dekokti ili macerati određenih biljnih dijelova ili cijele biljke, a koje ne potječu iz grma Camellije i ne sadrže kofein.

I jedni i drugi su vrlo ljekoviti i imaju pozitivno djelovanje na cijeli organizam pa se piju i u zdravstvene svrhe ali i zbog samog gušta.

"Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti" (Gladstone, 1865. godine).

Više na našem wb sajtu: niksic.biz



Nema komentara:

Objavi komentar