nedjelja, 29. prosinca 2019.

Vrijeme ne možete posjedovati

“Dan mi jednostavno prekratko traje!”


Vrijeme ne možete posjedovati ali ga možete koristiti. Što je to upravljanje vremenom – da li dan traje prekratko? Opet je proletjelo, a nisam učinio sve planirano. Koliko puta mi je ista misao pala na pamet Stalno tražeći više vremena za uraditi stvari koje sam baš sada htio započeti. Dan mi  je prekratak za sve što sam isplanirao za danas. Ovaj radni tjedan brže je prošao nego prošli, a vikend dođe i prođe da ga i ne osjetim.  Iako svi dani traju jednako, u vremenu u kojem živimo se čini da sve prolazi još brže nego prije.

“Joj, danas ne mogu ali sutra ću sigurno.”

Nije daleko od istine jer imamo sreću i nesreću živjeti u digitalnom i tehnološki naprednom vremenu. Mijenjaju se potrebe i prioriteti, tehnologija se impresivno razvija i sve nam više oduzima i ono malo vremena što imamo. Postali smo ovisni o tehnologiji, toliko da povremeno zaboravimo izaći van i pogledati svijet oko sebe.

A vrijeme i dalje prolazi i sutra ćemo se opet pitati kad je brže došao još jedan vikend. Kako ne bismo cijeli život proveli pitajući se pitanja na koja nemamo odgovor, potrebno je maksimalno iskoristiti svaki dan. Nije lako ali nije ni neizvedivo.

Vrijeme je besplatno ali je i neprocjenjivo.

U životu ne mogu vratiti tri stvari – riječi koje su izgovorene, propušteni trenutak i vrijeme koje je prošlo. Ponekad vjerojatno poželite vremeplov kako biste se vratili unazad i napravili nešto drukčije ili jednostavno napravili bilo što umjesto što vam je uzaludno prošlo vrijeme.

Oko takvih stvari se ne treba zamarati jer vremeplov nemate, a male su šanse da ćete ga i imati u budućnosti. Kako se ne biste više zamarali prolaznošću vremena i pitali se gdje to vrijeme leti, a vi ni ne primjećujete, potrebno je napraviti male preinake u životu i načinu razmišljanja.

Vrijeme ne možete posjedovati ali ga možete koristiti.

Možda nećete odmah postati odlični u upravljanju svojim vremenom ali uz vježbu i zadan cilj ćete na kraju uspjeti iskoristiti dan na najbolji mogući način. Postoje dvije vrste vremena – vrijeme koje pokazuje sat i stvarno vrijeme. Vrijeme koje pokazuje sat je takvo kakvo je i na njega ne možete utjecati. Dan traje točno 24 sata, sat traje 60 minuta, minuta traje 60 sekundi i vrijeme prolazi jednako svaki dan svih 365 dana u godini.

Vrijeme ne možete zadržati ali ga možete potrošiti.

U stvarnom vremenu je vrijeme relativan pojam. Nije uopće važno koliko traje dan i koliko je sati u danu nego što ste vi učinili s tim satima i vremenom koje vam je na raspolaganju. Vrijeme leti ili miruje ovisno o tome što radite i koliko ste produktivni.

Kada ga jednom izgubite ne možete ga nikada vratiti nazad.

Morate shvatiti jednu stvar, vrijeme koje pokazuje sat nije važno jer na njega ne možete utjecati i ne možete ništa promijeniti. Živite u stvarnom vremenu, a na njega možete utjecati svojim postupcima i načinom razmišljanja. Prestanite sabotirati sami sebe i uvjeravati se kako nemate dovoljno vremena ni za što zato što ga imate. Problem nikada nije u vremenu nego u nama.

Upravljanje vremenom je vještina koja se uči i koja nije nemoguća za svladati. Postoje 3 načina za potrošiti vrijeme – na misli, na riječi i na djela.

Zato prestanite razmišljati i pričati i počnite djelovati!

Više na našem Webb sajtu: niksic.biz

Nema komentara:

Objavi komentar