nedjelja, 29. prosinca 2019.

Kako krenuti novim putem

Potrebno je donijeti odluku

Često nam padne  "na pamet" da bi mogli krenuti nekim drugim putem. Ovaj već ustaljeni nam ne donosi ništa novoga i postaje jednoličan i monoton. Željni smo promjene ali nas stalno nešto "koči".

Potrebno je donijeti odluku, jer krenuti prema budućnosti znači i biti spreman za stvarati prilike, a ne čekati da one same dođu.

Međutim, nije dovoljno da samo donesemo odluku i krenemo. Moramo biti svjesni da nas na tom putu čekaju mnoga iznenađenja na koja u prvom trenu nismo niti u snu očekivali da će se pojaviti. Moramo biti spremni da odgovorimo na te izazove i da se postavimo odgovorno prema istima. Biti svjestan da smo donijeli jako važnu odluku i da nemamo "pravo" da se okrećemo i vraćamo u prošlost kod prvih prepreka. Nećemo se okretati i prizivati pomoć samo zato što se ispriječila neka prepreka na našem putu.

Kako da otpustimo kočnicu i ipak krenemo.


Kada se odlučimo napraviti prvi korak, potrebno je "krenuti i nastaviti kretnju"  - i samo to!!!!  Zašto!!!

Jer svi sljedeći koraci iziskivat će od nas mnogo toga i nema niti malo razloga da se okrećemo, već samo krenuti s prvim i nastojati držati određenu brzinu.

Održavanje brzine od nas tražit će mnoga toga što niti u snu nismo predvidjeli, ali isto tako i da s ramena bacimo neke stvari koje smo ponijeli. Na našem putu i uz njega to će biti sasvim normalno i bit će toga dosta, ali baš zato će biti i zanimljivo. Ako se ne okrećemo, već cijelu našu pažnju usmjerimo na naše kretanje prema naprijed., lakše ćemo se održavati na tom putu.

Prije no što krenete


Zamislite npr. sprintera na 100 metara kada krene trka. Da li on ima vremena da pazi na nas koji navijamo, na sudce, da svijetlo, na podlogu... ili je samo usredotočen na sebe, svoje korake...

Isto se to očekuje i od nas, krenimo i održavajmo osnovne stvari pod kontrolom. Sve ostalo se "podrazumijeva" da će isto tako biti jer nismo mi ti koji to treba da rade.

Svaki korak ima određenu težinu, a svako sljedeći je još teži. Međutim svakim sljedećim korakom mi možemo dosta toga promijeniti i tu treba tražiti inspiraciju za nastavak našeg puta. Koraci neće biti niti lagani niti predvidljivi ali mogu se savladati ako nismo opterećeni niti s onim što smo ostavili za sobom a još manje s predviđanjima što će biti. Prošlost ostavimo u "ladicu" a ono što nas čeka rješavat ćemo korak po korak i ići našim izabranim putem naprijed.

Međutim, moramo biti svjesni da nije dovoljno samo krenuti prema budućnosti, potrebno je budućnost i privući, stvoriti prilike a ne samo čekati da se one same pojave i da izaberu baš nas.

Normalno je da na tom putu nismo sami, tj. poželjno je da imamo usputne stanice na kojma možemo skupiti dodatnu energiju. Dali je to obitelj, kod koje uvijek možemo navratiti, prijatelji, ili hobi, koji nam može dodatno napuniti baterije. Nije važno što je to, ali je važnije da nam može pomoći, i u nekim našim trenutcima dati malo slobode da nam misli odlutaju i na neku drugu stranu.

Nemojte se podcjenjivati.

Kada smo suočeni s nečim novim, pogotovo ako krećemo u neki pothvat od nule, automatski imamo u glavi mnogo toga što bi upotrijebili odmah i sad.  Međutim ostavimo to da rješavamo korak po korak kako nam naš put nalaže, jer u protivnom ćemo se uplašiti sveg onog što nas čeka.  Određena "uzbuđenost" novim putem i onim što nas čeka, može da nam da dodatnu energiju i povjerenje u vlastite vrijednosti. U suprotnom ako možda kažemo sebi da nešto ne možemo bez da smo to pokušali i bez pravih dokaza za to, znači pustiti strah da djeluje protiv nas. Umjesto toga, budite uzbuđeni zbog toga što ćete raditi nešto što niste radili prije, što ćete naučiti nešto novo i steći iskustvo. Novi počeci znače puno više od toga da radimo nešto novo - oni su prilika da ponovno stvorimo sebe, da otkrijemo svoje nove potencijale.

Svaki početak je težak, milijun puta smo to čuli 

Upravo je naglasak na "početak", jer kada krenemo više nismo na početku. Slijedi naša puna pozornost na ono što nas čeka na putu i rješavanje istog što slijedi, tako da sam početak već postaje "prošlost".

Kada krenemo prema budućnosti shvatit ćemo da to nije put u jednom smjeru, da se po njemu neprestano kreće naprijed i da je put krivudav. Da to nije samo pravac koji smo izabrali već da po tom putu idemo s osmjehom na licu jer znamo kuda smo krenuli. Znamo da das čekaju izazovi koje nismo mogli predvidjeti ali oni su na našem putu i spremni smo da ih rješavamo.

Nećete stići do uspjeha igrajući sigurnim kartama. preuzmite rizik, ali budite mudri. Pronađite ono što vas čini posebnim i držite se toga.

Sada, danas je vrijeme da pokažemo da smo dovoljno dobri, da znamo, možemo i ne zaboravimo da je prošlost samo lekcija a budućnost je naša vizija i rad na ostvarenju naših snova.


Životno pravilo:   

1. Ako ne zakoračite uvijek će te biti na istom mjestu
2. Ako ne krenete za onim što želite, nikada ga nećete imati
3. Ako previše gledate unazad, uskoro će te tamo i krenuti

Više na našem Web sajtu: niksic.biz

Nema komentara:

Objavi komentar