ponedjeljak, 13. siječnja 2020.

Nezdrava prehrana i masna jetra


Nezdrava prehrana opskrbljuje naš organizam s mnogo "goriva". Ako to isto gorivo kontinuirano ne trošimo, odnosno premalo se krećemo dolazi do zdravstvenih problema. Ne radimo niti dodatne aktivnosti, (tjelovježba) što znači isto tako da nema dovoljne potrošnje. Naše tijelo nema potrebe za tolikom količinom i zbog toga višak kalorija pretvara u mast.

Sigurno da je najveći krivac za to naš životni stil. Kombinacija visokokalorične prehrane bogate ugljikohidratima i kronični izostanak vježbanja'

 Ako masno tkivo nije dobro opskrbljeno krvlju, a to je opet pitanje tjelovježbe, gubi sposobnost skladištenja. Zato će tijelo potražiti novo mjesto za spremanje viška masti i naći ga u trbušnoj šupljini. Prvenstveno u jetri.


Što je masna jetra?


Masna jetra nastaje kao posljedica nakupljanja masti više od 5-10% njezine težine. Normalno je da u jetri postoje masnoće, ali kad je taj postotak veći od navedenog, onda govorimo o masnoj jetri.

Zbog načina života i svega što se konzumira, danas ljudi prilično često imaju masnu jetru. Tako da pojam masne jetre danas je normalan kao što je normalno da osoba ima kolesterol, visoki tlak i slično. Čak i ono kad čujete da netko kaže “ide mi na jetru” je potpuno točno jer sve što ulazi u organizam prolazi kroz jetru. Pa čak i stres, koji djeluje na sve, pa i na jetru.

Masna jetra ne uzrokuje nikakve probleme. Može se osjetiti bol ispod desnog rebrenog luka zato što je uvećana. No, to ne znači da ne može biti opasna i prijeći u bolest, cirozu jetre.

Glavni uzroci nastanka masne jetre mogu biti: alkohol, debljina ili šećerna bolest.

Više na našem Web sajtu: niksic.biz

Nema komentara:

Objavi komentar