srijeda, 26. prosinca 2018.

Kako uzgojiti đumbir

Kako uzgojiti đumbir u saksiji u kućnim uvjetima?

 đumbir u posudi

Kako uzgojiti đumbir u saksiji u kućnim uvjetima?

Sigurno će te pomisliti da je to teško ili nemoguće, možda vam neće uspjeti svaki korjenčić, sadite ih uvijek više komada ali će se ipak uz malo truda i upornosti pojaviti zelene biljke kroz par tjedana.

Izbor korijena za sadnju


Za sadnju izaberite u trgovini čvrst i svjež korijen sa što više izdanaka na sebi po mogućnosti da su i zelenkasti na vrhu. Podijelite korijen tako da svaki dio ima po jedan, može i više ali bar po jedan izdanak.
Prije sadnje ostavite tako izrezane korijenčiće na toplom i suhom mjestu da se dobro osuše kako ne bi istrulili kada ih posadite.
Saksija u koju planirate posaditi vaše korijenje treba biti dovoljno velika u širinu a ne duboka. Korijen đumbir raste u širinu a ne u dubinu kao kod većine drugih biljaka

Sadnja đumbira

U izabranu posudu ili saksiju stavite zemlju za cvijeće po  1 komad korijena sa izdankom i pokrijte ga zemljom, ne dublje od 2 cm. Ako stavljate više korijenčića i jednu posudu pazite samo da imaju dovoljno mjesta.
Sadnja u kućnim uvjetima može  biti u ranu jesen a kada dođe proljeće možete ga presaditi u bašču ako je imate.  Biljka đumbir ne voli jako direktno sunce već prošarani hlad . Optimalna temperatura za uzgajanje đumbira je 25 stupnjeva a nikako ispod deset.
Zalivanje i njega
Đumbir zalijevajte  redovno, čim se zemlja prosuši, kako bi bila konstantno vlažna, ali nikako natopljena vodom. Posudu sa biljkom držite na toplom mjestu i redovno zalijevajte vodom iz boce sa raspršivačem.
Vađenje iz zemlje
Par tjedana nakon sadnje, iz zemlje će početi da niču izdanci. Zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 centimetara. Ostavite da izdanak raste  bar četiri, pet mjeseci i u tom periodu možete samo djelomično iskopavati đumbir. Da bi potpuno sazrio, potrebno je osam do deset mjeseci i tada ga možete cijelog izvaditi iz zemlje.
Korijenje đumbira možete povremeno izrezati sa glavne biljke, ona će dalje nastavljati rasti i proizvoditi novo korijenje.
Vaša biljka đumbira će vas izdašno nagraditi sa dragocjenim korijenjem koji nisu samo dragocjen začin u slanim i slatkim jelima već i izvor ljekovitih svojstava kao prirodna pomoć kod raznih zdravstvenih problema.

Nema komentara:

Objavi komentar