petak, 25. siječnja 2019.

Hren, izuzetno ljekovita biljka

Hren, izuzetno ljekovita biljka


UNCATEGORIZEDLJEKOVITO BILJE
Pradomovina hrena, izuzetno ljekovite bilje je  jugoistočna Europa i zapadna Azija. Stari Egipćani su hren rado konzumirali kao dodatak bogatim trpezama a Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima i kao afrodizijak.

Ljekovita svojstva


Hren je zeljasta višegodišnja biljka čiji korijen ima izuzetna ljekovita svojstva i bogat je vitaminom C, kalijem, vitaminom  B1,  B2, B6, željezom. Mladi listovi su  puni vitamina C, karotena i klorofila kao i  kalcija, fosfora, sumpora, magnezija, klora.


Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima, ima ulogu probiotika.

Hren je neizostavan dodatak raznim jelima od mesa jer pomaže lakšoj probavi tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače.

Sok hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, a pozitivno utiče suzbijanje gljivica koje parazitiraju na čovjeku.

Hren potiče rad jetre, srca i pomaže kod cirkulacije, dobar je diuretik.

Ipak, hren je nešto vrlo poželjno posebno u vrijeme prehlada. Dokazano je da arome koje se nalaze u hrenu najviše pomažu u borbi protiv prehlade.

Ljute supstance hrena su se pokazale kao jako efikasne kod upale grla. U hrenu se nalazi i ulje senfa, koje dokazano djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica koje prouzrokuju bolesti dišnih i mokraćnih puteva. Ova ljuta ulja stimuliraju  imuni sistem da se bori protiv parazita koji izazivaju bolest.
(više na našoj web stranici)

Nema komentara:

Objavi komentar